هوش هیجانی چیست؟ | سه گام موثر در افزایش هوش هیجانی

هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی چیست؟ | سه گام موثر در افزایش هوش هیجانی

حتما با نام هوش هیجانی آشنا هستید. هوش هیجانی یا Emotional Intelligence به معنای توانایی درک رفتارهای افراد است این بدان معناست که علت رفتارهای فرد را شناخته و دلیل رفتارهای خردمندانه را در روابط عاطفی و انسانی تشخیص دهیم. در ادامه این مطلب بیشتر درباره هوش هیجانی یا Emotional Intelligence و روش هایی برای افزایش هوش هیجانی و تمرین آن در زندگی صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.

هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی چیست؟

شاید در نگاه اول نام هوش هیجانی جدید و نوظهور باشد اما از زمان قدیم روانشناسان درباره تعریف هوش هیجانی و جایگاه آن در رفتارهای انسانی با این مفهوم آشنایی داشته اند. همان طور که اشاره کردیم هوش هیجانی به معنای تشخیص علل رفتارهای انسانی است. اصطلاح هوش هیجانی به معنای تشخیص انگیزه های افراد در انجام رفتارها و استفاده از اطلاعات به دست آمده در تعاملات اجتماعی است.

مقالات بیشتر >> عاقبت بیماران دوقطبی

علل اهمیت Emotional Intelligence و تاریخچه آن

اگر به دنبال تاریخچه هوش هیجانی باشیم باید در چندین هزار سال قبل به دنبال پیداش این مفهوم باشیم. در زمان های گذشته نیز افرادی به دنبال علل رفتارهای انسانی بوده اند و همیشه تشخیص انگیزه های فرد چالشی برای روانشناسان بوده است.

به همین علت زمان پیدایش دقیقی از درک مفهوم هوش عاطفی در دسترس نیست و تنها می توان به استناد روانشناسان بزرگ در تاریخ بارقه ای از پیدایش مفهوم هوش عاطفی یا Emotional Intelligence را پیدا نمود.

تاثیرات هوش عاطفی بر سلامت جامعه چیست؟

شاید این سوال پیش بیاید که هوش هیجانی چه تاثیری بر زندگی انسان ها و سلامت جامعه دارد و چرا باید هوش هیجانی را درک کنیم؟ همان گونه که اشاره شد هوش هیجانی به معنای درک احساسات طرف مقابل است.

این به معنای عدم قضاوت و درک رفتارهای انسانی است. برای مثال می توانیم به جایگاه ویژه هوش هیجانی در مدارس اشاره کنیم. دانش آموزان در مدارس اگر با مفهوم هوش هیجانی ارتباط برقرار کنند بسیاری از واکنش های کنترل نشده  و گذرا اصلاح می شود و شاهد خشونت های هیجانی آسیب رسان نخواهیم بود.

مقالات بیشتر >> علائم افسردگی در زنان متاهل

از این رو لازم است درک هیجان دیگران را در تمامی مراحل زندگی بکار گرفته و سعی در درک طرف مقابل داشته باشیم. بسیاری از روابط تنها به دلیل قضاوت های نابجا و سعی در کنترل اوضاع دچار بهم ریختگی می شوند.

این در حالی است که با افزایش هوش هیجانی قادر هستیم تا خود و دیگران از واکنش های هیجانی به دور و سعی در درک متقابل داشته باشیم.

هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی چیست؟

چگونه هوش هیجانی را تمرین کنیم؟

بسیاری از افراد در طی سالیان اخیر به دنبال آموزش و تمرین هوش هیجانی یا Emotional Intelligence بوده اند اما شاید هنوز به درک درستی از تمرین و به کارگیری هوش هیجانی در زندگی خود نداشته باشیم. زیرا در بیشتر مواقع به دنبال درک شدن هستیم تا خواهان درک نمودن افراد باشیم.

اما به عنوان اولین گام و تمرین باید سعی کنیم قضاوت های نابجا را از خود دور کرده و در تمامی مسائل به دنبال علت رفتارهای افراد باشیم. شاید با عدم قضاوت و سعی در درک رفتار دیگران بهتر بتوانیم رفتارهای خود را کنترل و دیگران را درک کنیم. در ادامه به بیان چندین روش برای افزایش هوش عاطفی در زندگی می پردازیم.

مقالات بیشتر >> علائم افسردگی چیست؟

اولین گام – افزایش احساس انتقاد پذیری

برای اولین گام در راه افزایش هوش هیجانی یا عاطفی باید خود را تشویق بر افزایش احساس انتقاد پذیری کنیم. انسان ها همگی دارای اشتباهات و نواقصی هستند که آنان را ممکن است در زندگی به جایگاه پایین تری آورده و در روابط کاری و احساسی با چالش های بسیاری رو به رو کند.

از این رو موفق کسی است که به دنبال اشتباهات و انتقاد صحیح از رفتارهای خود باشد. در مقابل بیان انتقادات دیگران از ما، بهتر است شکیبا باشیم و سعی کنیم نگاهی صادقانه به موضوع داشته باشیم.

شاید تا به اکنون چنین بوده است که با شنیدن انتقاد از کوره در رفته و سعی در پنهان نمودن اشتباهات خود داشته ایم. اما اکنون زمان تغییر است. باید نگاهی صادقانه به موضوع داشته و با دید باز اولین گام افزایش هوش عاطفی در زندگی را برداریم.

دومین گام – قبول اشتباهات خود و سعی در اصلاح آنان

ممکن است از آن دست افرادی باشیم که با اشتباهات خود جنگیده و یا خود را زیر سوال می بریم. اما دومین گام برای افزایش هوش هیجانی در زندگی این است که خود را تماما قبول کرده و سعی نماییم تا زندگی خود را اصلاح کنیم. افراد زیادی را دیده ایم که خود را بخاطر اشتباهاتی از گذشته سرزنش می کنند و از این رو سعی در تخریب احساسات و زندگی عاطفی خود دارند.

با دیدی بهتری که مشاهده می کنیم این گونه افراد ممکن است هیچ گاه اشتباهات خود را اصلاح نکرده و حتی بارها و بارها آنها را تکرار کنند. در اینجور مواقع احساسات منفی و اشتباهات بیشتر از همیشه در زندگی فرد باقی خواهد ماند و این چرخه ممکن است تا پایان زندگی همراه ما باشد.

بهترین کار این است از اشتباهات خود درس گرفته و سعی کنیم آنان را اصلاح کنیم. در این صورت می توانیم دومین گام افزایش هوش هیجانی در زندگی را برداریم.

سومین گام – افزایش قدرت “نه” گفتن

تا به حال چندین بار برای شما پیش آمده که تمایل به انجام کاری نداشته باشید اما ترس از نه گفتن و بخاطر دیگران، کاری را انجام داده باشید؟ یکی از مهارت های لازمه زندگی قدرت نه گفتن و نه شنیدن است.

از این روی به این گام مهارت می گوییم زیرا یادگیری آن به بهبود زندگی شما و افزایش هوش عاطفیتان کمک های بسیاری می کند. در بسیاری از مواقع تمایلی به انجام کاری نداریم و اصرار دیگران سبب می شود تا مجبور به انجام شویم.

اما چه کاری باید کرد؟ آیا باید تا همیشه خود را مجبور به انجام وظایفی کنیم که تمایلی به انجام آنها نداریم؟ در سومین گام می خواهیم شما را با چالش “نه” گفتن و توانایی تحمل “نه” شنیدن رو به رو کنیم. “نه” گفتن را یاد بگیریم و سعی کنیم میزان تحمل خود را در مواقع “نه” شنیدن بالا ببریم.

زمانی که فرد با جواب “نه” رو به رو می شود سیل عظیم قضاوت ها در ذهن شکل می گیرد. اینجاست که باید درک کنیم فرد مقابل نیز دارای احساسات و علایقی است و شاید واقعا تمایلی به انجام خواسته ما نداشته باشد. درست از همین لحظه در مواقع “نه” شنیدن باید هوش هیجانی و درک متقابل را به کار بگیریم.

از کجا بدانیم هوش هیجانی بالایی داریم؟

برای آنکه بتوانید تشخیص صحیحی درباره هوش هیجانی خود داشته باشید بهتر است به رفتارها و واکنش های خود در موقعیت های مختلف توجه کنید، برای مثال کسی که هوش هیجانی بالایی دارد معمولا اخلاق و رفتارهای پخته تری را در شرایط احساسی از خود نشان می دهد، شما باید توانایی مدیریت احساسات خود را داشته باشید تا بتوانید فردی با هوش هیجانی بالا شناخته شوید.

این به معنای آن نیست که باید از ابراز احساسات خود دوری کنید تا در تلاش بی وقفه برای بهتر جلوه دادن خود باشید بلکه کسانی که هوش هیجانی بالایی دارند معمولا به صورت ناخودآگاه و بدون هیچ تلاشی رفتارهای بهتر و سازنده از خود نشان می دهند و این نیازی به تمرین یا تلاش ندارد.

مشاور چه نقشی دارد؟

سوالی که پرسیده می شود این است که نقش مشاور در افزایش میزان هوش عاطفی چیست؟ اصلا دریافت مشاوره نتیجه مثبتی در پی خواهد داشت یا نه؟ پاسخ مثبت است، مشاور برای افزایش میزان هوش عاطفی شما راهکارهایی ارائه می دهد که می تواند به مدیریت احساسات شما منجر شود، در نتیجه فردی که توانایی یادگیری رفتارهایی مدیریت شده را دارد قطعا از هوش عاطفی بیشتری برخوردار خواهد بود و برای افزایش آن راهی هموارتر خواهد داشت.

اگر قصد دارید هوش عاطفی خود را افزایش دهید توضیه می کنیم همین حالا برای دریافت مشاوره اقدام و یا با ما تماس بگیرید.

هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی چیست؟
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x